2018-07-19

Sandberg Development investerar i vattenteknikbolaget SWATAB

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development investerar i – SWATAB (SCANDINAVIAN WATER TECHNOLOGY AB). Investeringen innebär en tillväxtsatsning med uppskalning av organisation och produktion vilken kommer att byggas upp i Sandberg Developments lokaler i Malmö.

SWATAB är ett familjeägt företag med basen utanför Kristianstad som grundades 2013 av familjen Klöfverskjöld. SWATAB har utvecklat och patenterat ett innovativt kemikaliefritt system för tvättning av textilier. Genom att koppla bolagets filterteknik till det vanliga kranvattnet möjliggörs tvätt med ultrarent vatten – utan tvättmedel och kemikalier. Tvättning sker dessutom vid lägre temperaturer, ger kortare torktid och minskad energianvändning i kombination med bättre arbetsmiljö.

SWATAB's kunder idag är bland annat Familjebostäder i Göteborg AB, Malmö Stad, MKB Fastighets AB och Grand Hotel i Lund, som i maj fick Årets Miljöalternativ i tävlingen Årets Bästa mötesplatser för sin tvättsatsning.

Sandberg Development investerar i innovations- och teknikdrivna bolag med utgångspunkten att de ska ha stor tillväxtpotential och bidra med samhällsnytta. SWATAB är en logisk investering för oss – vi kan bidra med industriell erfarenhet och finansiell styrka för att etablera denna unika tvätteknik på bred front, säger Martin Jonsson, VD och koncernchef på Sandberg Development AB.

Idén och utvecklingen av SWATAB har sitt ursprung i familjen Klöfverskjölds måleriverksamhet. Tvätt med ultrarent vatten användes initialt som tvätt av fasader. För att möjliggöra en större kommersiell produktion och satsning har ägarfamiljen identifierat ett behov av en extern delägare.

SWATABs tvätteknik har mycket stor potential men vi behöver en industriell och finansiellt stark delägare för att kunna ta nästa steg i utvecklingen. Med Sandberg Development har vi nu en långsiktig partner och jag ser fram emot att förnya framtidens tvätt och göra världen renare tillsammans, säger Katarina Klöfverskjöld, VD och ägare till SWATAB

SWATAB och Sandberg Development har tagit fram en affärsplan för de kommande tre åren. Planen innebär bland annat en uppskalning av organisation, med rekrytering av ny VD, flytt till Sandberg Developments lokaler i Malmö för att etablera en ny produktionslina. Sandberg Developments investering i SWATAB innebär en ägarandel om 24,9 procent. Sandberg Developments VD och koncernchef Martin Jonsson och GRANULDISKs VD Peter Schön tar plats i SWATABs styrelse.

För mer information, kontakta:

Martin Jonsson, VD och koncernchef på Sandberg DevelopmentE-post: mj@sbdev.com, mobil: 070-65 54 382

Katarina Klöfverskjöld, VD på SWATABE-post: katarina@swatab.com, mobil: 073-34 66 909

Om Sandberg Development

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag med säte i Malmö som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag ska bidra till långsiktig tillväxt i lokala och regionala affärsidéer. I Sandberg Developments portfölj ingår dotterbolagen Aimpoint, GRANULDISK och börsnoterade Camurus samt minoritetsägande i Orbital Systems och ISEC. Omsättningen för koncernen uppgår till drygt 1 miljard SEK för 2017. För mer information, se www.sandbergdevelopment.se

Vilka är SWATAB

SWATAB är ett svenskt företag med fokus på ett hållbart samhälle. Med en ny patenterad produkt, kan SWATAB erbjuda alla en möjlighet att tvätta och diska helt utan kemikalier. För oss är honnörsorden hälsa, miljö, energi och ekonomi det som genomsyrar verksamheten, både inom vår utveckling och tillverkning. 2017 tilldelades SWATAB utmärkelsen WWF Climate Solver och presenterades genom en rapport, SIF Oceans från UNSDSN-NE, på havsdagarna vid FN i New York.

För mer information, se www.swatab.com

Senaste nyheterna

2023-09-19

Camilla Bengtsson – Svart bälte i såväl karate som grafisk produktion

Hos RESCUE Intellitech arbetar Camilla med marknadsföring och kommunikation, där är hennes uppgift att med hjälp av…

Läs mer

2023-09-05

Sandberg Development fortsätter att satsa och växa på Jägersro i Malmö - Förvärvar fastighet från Wihlborgs Fastigheter AB

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development har haft Jägersro i Malmö som sin bas sedan 1980-talet. Här…

Läs mer

2023-07-10

Alexandra Persson – samlar på sig erfarenheter och nya perspektiv

Nya erfarenheter, kontaktnät och olika synsätt är nyckeln till utveckling – det är Alexandra Persson övertygad om. H…

Läs mer

2023-06-29

Sandberg Development blir största ägare i vattenteknikbolaget Watersprint

Det Malmöbaserade familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development blir största ägaren i vattenteknikbolaget Wat…

Läs mer

2023-06-27

Philip Sandberg – brygga mellan student- och näringslivet

Philip Sandberg har sommarjobbat på flera av dotterbolag i familjeföretaget Sandberg Development. Det gör honom perf…

Läs mer