2023-05-24

Sandberg Development gör sin första investering utanför Sverige - blir delägare i italienska diskmaskintillverkaren Silanos

Sandbergdevelopment Silanos

Det Malmöbaserade familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development går in som ny ägare i det italienska familjeägda företaget Silanos, som är en av de marknadsledande diskmaskinstillverkarna i Europa. Investeringen i Silanos blir Sandberg Developments första utanför Sverige. Sandberg Development ägarandel i Silanos uppgår till 25 procent.

Genom ett aktivt ägande i innovationsdrivna bolag vill Sandberg Development bidra till tillväxt och samhällsnytta. Vattenteknik är ett av koncernens tre fokusområden och nu väljer Sandberg Development att för första gången ta klivet utanför Sverige genom att gå in som delägare i italienska Silanos. Genom att kombinera det helägda dotterbolaget Granuldisks och Silanos styrkor inom tillverkning, logistik, kundkännedom, organisation och digitalisering är ambitionen att skapa en komplett portfölj med premiumprodukter för framtidens diskrum.

- Vi är glada över att kunna fördjupa samarbetet med vår etablerade industriella partner Silanos. Genom investeringen säkerställer vi en utvidgning av vårt erbjudande mot diskmarknaden samtidigt som vi kan bidra med mer effektiva och hållbara lösningar, en viktig faktor när tillgången på vatten är en bristvara, säger Stefan Persson, VD och koncernchef på Sandberg Development.

Silanos är ett familjeägt bolag som sedan 1964 varit ledande i Europa inom framför allt kompakta diskmaskiner. All tillverkning sker i Milano där produktionen i hög grad är robotiserad. Produkterna är framför allt vattenbaserade kompakta diskmaskiner för den privata sektorn. Silanos har idag drygt 100 medarbetare och en omsättning på cirka 300 miljoner kronor.

Sedan 2019 har Granuldisk och Silanos ett innovativt utvecklingssamarbete som hittills resulterat i tre produkter. Ambitionen nu är skapa komplett produktportfölj av både små och stora diskmaskiner i offentlig och privat sektor.

- Detta är ett logiskt nästa steg för oss. För att ligga i framkant behöver vi ständigt anpassa oss efter marknadens behov, vilket vi nu kan göra tillsammans med en stark partner som Sandberg Development. Det nära och innovativa samarbetet de senaste åren har visat på de möjligheter som finns. Jag ser Sandberg Developments investering som starten på ett tydligt skifte i branschen och ser fram emot att fördjupa och utveckla synergierna mellan bolagen, säger Marco Silanos, VD på Silanos och andra generationens ägare.

- Samarbetet bygger på en spännande dynamik där båda parter bidrar och driver på utvecklingen. Silanos är mycket starkt inom tillverkning, logistik och utveckling av tillbehör med en solid kundbas i södra Europa. Vi har en unik teknologi med ett starkt varumärke samt en ny organisation som är redo för tillväxt och expansion med ett bredare och starkare produkterbjudande, säger Mikael Samuelsson, VD på Granuldisk.

För mer information, kontakta:
Stefan Persson
President/CEO Sandberg Development
sp@sbdev.com

Marco Silanos
VD Silanos
marcos@silanos.it

Mikael Samuelsson
VD Granuldisk AB
Mikael.samulesson@granuldisk.com

Om Sandberg Development
Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidrar till tillväxt och samhällsnytta - med fokus på vattenteknik, livskvalitet och trygghet. Sandberg Developments innehav utgörs av dotterbolagen Aimpoint, GAIM, Granuldisk, RESCUE Intellitech och SWATAB, minoritetsägande i Drupps, Clean Oil Technology (publ), Orbital och ISEC Monitoring Systems samt börsnoterade Camurus. Omsättningen för koncernen uppgick till 1,7 miljarder kronor för 2022. För mer information, se www.sandbergdevelopment.com

Om Silanos
Silanos grundades 1964 och etablerade sig direkt som marknadsledare i Europa inom den professionella diskbranschen. Nästan 60 år senare växer företaget fortfarande tack vare erfarenheten och förmågan till förnyelse. Silanos tillverkar mer än 30 000 diskmaskiner och disktillbehör om året och erbjuder ett brett produktsortiment, allt ifrån kompakta glasdiskmaskiner till de mest kraftfulla maskinerna för flygtransportörerna som klarar 9 000 tallrikar per timme. Produktionen sker uteslutande i Italien och exklusivt i Pioltello i Milanoprovinsen.

Senaste nyheterna

2024-06-14

Marco Silanos – en man med en mission

På många sätt förkroppsligar Milanobon Marco Silanos det typiska för Italien. Livet kretsar kring familj, mat och vi…

Läs mer

2024-06-12

Sandberg Development gör ny inkubatorinvestering – nu i mjukvarubolaget RemotiveLabs

Som aktiv ägare i teknikdrivna bolag vill Sandberg Development bidra till innovation, tillväxt och samhällsnytta. Nu…

Läs mer

2024-06-05

Gabriella Larsson – Den nyfikna marknadschefen som brinner för samhällsnytta och lönsamma affärer

Ungefär 2,2 miljarder av jordens befolkning saknar tillgång till rent vatten, enligt UNICEF. Gabriella Larsson into…

Läs mer

2024-05-31

Gabriella Danielsson – Åter på Sandberg Development, nu som Commercial Director för GAIM

Efter flera år med de största varumärkena inom kosmetikbranschen, på outdoor-bolaget Thule och på Sveriges Exportråd…

Läs mer

2024-05-21

Lina Olsen Boreson – Executive Director Corporate Development med passion för tillväxtresor

Från Norge till Skåne, och några stopp på vägen. Lina Boreson står sällan still - inte heller på jobbet. Med en stor…

Läs mer