2023-06-20

Johan Molander - Affärschefen som drivs av att få kunden att prenumerera på ren disk

Johan Molander (1)

Från den grafiska industrin till uthyrning av arbetskläder och vidare till diskmaskiner – Johan Molander räds inte för att testa nya branscher. På Nor:disk är hans främsta uppgift att göra prenumeration på diskmaskiner till en lika stor självklarhet som Spotify, Netflix och Storytel.

Efter att under närmare 8 år jobbat med produktutveckling och marknadsföring på det multinationella företaget Berendsen (nuvarande Elis) var det naturligt att inta rollen som CMO när tiden var mogen för att byta både arbetsplats och bransch. Trots att Johan Molander gör sitt blott femte år på Nor:disk, tidigare Granuldisk, har den 44-åriga Lommabon redan hunnit med tre olika roller inom företaget:

- Att jag hamnade på Nordisk var både en tillfällighet och ett aktivt val. Jag jobbade på Berendsens danska kontor som sedan flyttades till Paris när Berendsen förvärvades av Elis. Samtidigt kände jag att det var dags att byta bransch, testa något annat. Jag tror att det finns många fördelar med att komma utifrån med erfarenheter från en annan bransch samtidigt som att det är viktigt att vara ödmjuk för att man har massor att lära i början.

Johan Molander har idag lämnat rollen som CMO bakom sig och fokuserar numera helhjärtat på att utveckla företagets prenumerationserbjudande. En uppgift som är lättare sagt än gjort, för hur förändrar man egentligen ett traditionellt köp och sälj-beteende som utgjort normen för vårt sätt att handla i tusentals år?

- Tidigare har vi i princip sålt en diskmaskin, tackat för affären och gått vidare. Nu vill vi i stället paketera hela vår produkt i en tjänst vilket ger ett mervärde för både oss och kunden. Kunden ska inte behöva bry sig ett smack om sin diskmaskin och allt som krävs runt den för att fungera. Genom att betala en prenumeration står vi för löpande underhåll och optimering så att kockar kan fokusera på det de gör bäst – laga en supergod måltid!

Nor:disk grundades 1987 under namnet Granuldisk och tillhandahåller en unik patenterad granulat-teknik som rengör diskgodset snabbare och använder i genomsnitt 70% mindre vatten, energi och kemikalier än andra grovdiskmetoder. Sedan två år tillbaka diskar bolaget även med vatten-baserad teknik, utan granuler. Kunderna kommer från jordens alla hörn, från Umeå i norr till Singapore i Sydostasien.

Även fast kunderna är utspridda över hela världen har Nor:disk alltjämt sitt säte i Malmö. Detta innebär att Johan Molander kortat ner sin pendlingsträcka vilket i sin tur gör att han har mer tid över för sina fritidsintressen:

- Jag älskar att vara i skogen där jag antingen fotar, tar en löptur eller en sväng på min mountainbike. Jag är rätt nitisk när det gäller definitionen av en skog, alltför många gör ingen skillnad på skog och park. Skåne kryllar av vackra skogar där jag helst tar mig ut mot landsbygden, gärna i trakterna kring Genarp.

Om Johan Molander är nitisk vad gäller skillnaden på skog och park, är han desto mer överseende med att en diskmaskin kanske inte föder en omedelbar entusiasm hos alla kunder:

- Vi säljer en produkt som närmast kan beskrivas som ett nödvändigt ont för våra kunder. Utan rena tallrikar, bestick och grytor är det svårt att driva en verksamhet inom kök och servering vilket gör oss till en naturlig, ofrånkomlig, men dock en viktig part i det hela.Utmaningen för teamet och Johan Molander på enheten för ”Services” är därmed inte att sälja in diskmaskinens exceptionalitet. Det handlar snarare om att luckra upp köp-och sälj tänket och presentera kunden för en lösning med löpande underhåll, optimering och service.

- Kan man prenumerera på musik, ljudböcker och film, borde man rimligtvis kunna prenumerera på ren disk!

 

 

 

Senaste nyheterna

2023-11-30

Rose-Marie Rukundo – business controllern som inte tackar nej till dans

Rose-Marie Rukundo är business controller för GAIM. Hon är uppvuxen i Rwanda och älskar att dansa – speciellt att te…

Läs mer

2023-11-07

Mikael Samuelsson – VD:n med stor internationell erfarenhet som älskar att resa

I januari 2019 började Mikael Samuelsson som VD på Nordisk Clean Solutions, tidigare Granuldisk. Granuldisk var då e…

Läs mer

2023-10-18

Fredrik Sjöholm – VD:n som brinner för försäljning och engagerade medarbetare

Som VD på kameraövervakningsbolaget ISEC ger sig Fredrik Sjöholm in i en för honom ny och spännande bransch full av…

Läs mer

2023-09-19

Camilla Bengtsson – Svart bälte i såväl karate som grafisk produktion

Hos RESCUE Intellitech arbetar Camilla med marknadsföring och kommunikation, där är hennes uppgift att med hjälp av…

Läs mer

2023-09-05

Sandberg Development fortsätter att satsa och växa på Jägersro i Malmö - Förvärvar fastighet från Wihlborgs Fastigheter AB

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development har haft Jägersro i Malmö som sin bas sedan 1980-talet. Här…

Läs mer