Mer än 60 år av entreprenörskap

Vår historia

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidrar till tillväxt och samhällsnytta - med fokus på vattenteknik, livskvalitet och trygghet.

Sandberg Development är hel- eller delägare i Aimpoint, GAIM, Nor:disk, RESCUE Intellitech, SWATAB, ISEC Monitoring Systems, Orbital Systems, Clean Oil Technology, Drupps, Silanos, Watersprint, Xocchiali, PluvioFlow, Reccan samt börsnoterade Camurus. Omsättningen för koncernen uppgick till 2 miljarder kronor för 2023.

Viktiga årtal

2023

Sandberg Development går in som ny ägare i det italienska familjeägda företaget Silanos, som är en av de marknadsledande diskmaskinstillverkarna i Europa.

Sandberg Development startar en egen inkubatorverksamhet och den första investeringen görs i bolaget Xocchiali AB med fokus på att ta fram smarta glasögon som kan styras med mobilen.

Sandberg Developments dotterbolag Granuldisk blir Nordisk Clean Solutions AB. Namnbytet är en tydlig signal att bolaget växlar upp för att erbjuda en bredare portfölj av premiumprodukter till framtidens diskrum.

Sandberg Development blir största ägare i vattenteknikbolaget Watersprint, som har utvecklat en vattenreningsteknik baserad på ultravilolettljus från LED-lampor.

Sandberg Development förvärvar en grannfastighet på Jägershillgatan 20 från Wihlborgs Fastigheter AB och fortsätter därmed växa på Jägersro.

2022

Sandberg Development investerar i det innovativa vattenteknikbolaget Drupps och breddar sitt engagemang och kunskap inom fokusområdet vattenteknik.

I november förvärvas resterande aktier i SWATAB som därmed blir ett helägt dotterbolag till Sandberg Development.

Sandberg Development investerar i COT - Clean Oil Technology AB (publ). Bolaget har utvecklat en teknik för miljövänlig oljerening av industrioljor som bidrar till omställningen till ett mer hållbart samhälle. Investering sker inom fokusområdet vattenteknik.

Sandberg Development startar Sandberg Development Graduate Program – ett traineeprogram för ingenjörer och ekonomer - för att rekrytera framtida talanger till koncernen.

2019

GAIM, VR-plattformen som simulerar verklighetstrogna jaktsituationer och avancerade träningsfunktioner med analysmöjlighet för skyttar i utbildningssyfte. GAIM är ett helägt dotterbolag till Sandberg Development.

2018

RESCUE Intellitech blir en del av Sandberg Developments företagsgrupp. Bolaget marknadsför en tvättmaskin specialutvecklad för rengöring av rökdykarutrustning för räddningstjänst och brandväsen. RESCUE Intellitech ingår fortfarande i Sandberg Developments företagsgrupp.

Sandberg Development investerar i SWATAB. Bolaget säljer ett unikt och egenutvecklat system som omvandlar det vanliga kranvattnet till ett speciellt ultrarent vatten som tvättar rent och allergivänligt – helt utan skadliga kemikalier. SWATAB är fortfarande en del av företagsgruppen.

Sandberg Development investerar i det Malmöbaserade vattenteknikföretaget Orbital Systems som utvecklat och patenterat ett innovativt vatten- och energibesparande cirkulärt duschkoncept.

2017

Sandberg Development investerar i ISEC Industrial Security som utvecklar och producerar kameraövervakningssystem i radioaktiva miljöer. ISEC är fortfarande en del av Sandberg Development.

2015

GS Development blir Sandberg Development.

2006

Evy & Gunnar Sandbergs stiftelse etableras för stöd till medicinsk forskning.

1994

GS Development investerar i Ramtec som tillverkar specialutrustning till grävmaskiner, fem år senare säljs GS Developments andel i bolaget.

1992

ElektroSandberg blir GS Development.

GS Development tar in International Fertility Center i företagsgruppen. Företaget arbetar för att hjälpa barnlösa med in vitro-fertilisering. Bolaget är inte en del av företagsgruppen sen 1999.

1991

Camurus grundades i Lund av forskare inom biofysikalisk kemi som identifierade möjligheten att utnyttja lipidstrukturer för att förbättra tillförseln av aktiva läkemedelssubstanser i kroppen. Camurus utvecklar idag läkemedel för behandling av svåra kroniska sjukdomar. Bolaget börsnoterades 2015 och är fortfarande en del av Sandberg Development.

1988

Uni-Load som tillverkar lastpallar i metall och flygplanslastningssystem förvärvas och säljs 1992.

Medicinskt Forskningscentrum, MFC som sedan 2006 är en del av Region Skåne grundas som centrum för medicinsk grundforskning.

1987

GRANULDISK blir en del av ElektroSandbergs företagsgrupp och är fortfarande en del av Sandberg Development idag.

1985

ElektroSandberg investerar i fastighets- och förvaltningsbolaget Medeon, vilket blir startskottet och grunden till dagens industripark Medeon i Malmö.

1983

Biogram som tillverkar en antiseptisk kräm blir en del av ElektroSandbergs företagsgrupp och säljs 1986. Krämen finns fortfarande tillgänglig på marknaden under namnet LHP.

1981

ElektroSandberg investerar i Fluidcarbon som möjliggör användandet av flytande kol som alternativ till olja. En resa som varar från 1981-1988.

1980

ElektroSandberg etablerar sig i de nybyggda lokalerna på Jägershillsgatan i Malmö.

1975

Parallellt med utvecklingen i ElektroSandberg växer företagsgruppen med investeringar i andra innovativa verksamheter. Första bolaget är Aimpoint som skapade teknologin som gör det möjligt att skjuta snabbare och effektivare med det världsledande rödpunktsiktet.

1959

ElektroSandberg grundas av Gunnar Sandberg. Företaget är specialiserat på lågspänningsteknik, bolaget växte med stor framgång.