2023-06-29

Sandberg Development blir största ägare i vattenteknikbolaget Watersprint

Watersprint Sandbergdevelopment

Det Malmöbaserade familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development blir största ägaren i vattenteknikbolaget Watersprint. Watersprint har utvecklat en vattenreningsteknik baserad på ultravilolettljus från LED-lampor. Tekniken är vetenskapligt etablerad och varken kemikalier eller filter krävs för att rena vattnet från virus, bakterier eller patogener, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidrar till tillväxt och samhällsnytta. Vattenteknik är ett av Sandberg Developments tre fokusområden och satsningen i Watersprint blir den femte investeringen på området sedan oktober 2022. Genom en riktad nyemission blir Sandberg Development nu största ägare i Watersprint.

- Tillgången till rent vatten är en utmaning i vårt samhälle idag. Vi har löpande investerat innovativa bolag  som ökar vår kunskap och möjligheter inom olika och kompletterande teknologier. Watersprints teknik är  vetenskapligt etablerad, energi- och priseffektiv samt enkel att använda. Som långsiktig och uthållig ägare  vill vi bidra till att tekniken får fäste i olika applikationer, speciellt där det idag är svårt eller kostsamt att få  tag i rent vatten samt inom industrin för att säkerställa att man renar processvatten, allt för att skapa ett  positivt vattenkretslopp, säger Stefan Persson, VD och koncernchef på Sandberg Development.

Watersprint grundades 2013 av två civilingenjörer och två professorer på LTH. Bolaget erbjuder vattenrening med hjälp av ultraviolett strålning (UV-C) från LED-lampor. Dessa är en vidareutveckling av LED med blått ljus, en innovation som tilldelades Nobelpriset i fysik 2014. Tekniken är energieffektiv och möjliggör rent vatten utan att tillsätta kemikalier eller använda filter. Idag används Watersprints produkter för att rena dricksvatten i husbilar, båtar och restauranger, samt för att ta bort legionella i duschar på sjukhus, idrottsanläggningar och andra offentliga fastigheter.

- Watersprint är teknikmässigt en ledande aktör globalt inom vattendesinfektion med UV-C LED. Med      Sandberg Development som ägare har vi nu möjlighet att lägga i en högre växel och ta en ledande position  omsättnings- och varumärkesmässigt. Marknaden för våra produkter växer fort och drivs av starka  underliggande trender som hållbar användning och återanvändning av vatten samt en kommande utskiftning av konventionella UV-lysrör med kvicksilver mot UV LED-baserade produkter, säger André Carlsson, VD Watersprint AB.

Utöver satsningen Watersprint har Sandberg Development sedan hösten 2022 genomfört flera investeringar inom vattenteknik, som förvärvat aktiemajoriteten i SWATAB, idag ett helägt dotterbolag i Sandberg Development, investerat i Drupps AB (publ) som utvecklat en patenterad teknik för vattenåtervinning av förångat vatten, och i COT Clean Oil Technology AB (publ) som minimerar vatteninträngning och hållbar rengöring av industrioljor samt gått in som delägare i den italienska diskmaskintillverkaren Silanos.

Bildbeskrivning från vänster: Sven-Joel Härgestam, André Carlsson, Stefan Persson, Ola Hansson och Tom Söberg 

 

För mer information, kontakta:
Stefan Persson
President/CEO Sandberg Development
sp@sbdev.com

Om Sandberg Development
Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovationsdrivna bolag bidrar till tillväxt och samhällsnytta - med fokus på vattenteknik, livskvalitet och trygghet. Sandberg Developments innehav utgörs av dotterbolagen Aimpoint, GAIM, Nordisk (fd Granuldisk), RESCUE Intellitech och SWATAB, minoritetsägande i Silanos, Drupps, Clean Oil Technology (publ), Orbital och ISEC Monitoring Systems samt börsnoterade Camurus. Omsättningen för koncernen uppgick till 1,7 miljarder kronor för 2022.

Om Watersprint
Watersprint är ett privatägt scale-upbolag som utvecklar och säljer produkter för vattendesinfektion med UV-C LED. Produkterna inaktiverar skadliga mikroorganismer som bakterier, virus och protozoer och gör vattnet säkert att dricka eller använda på annat sätt. Tekniken är robust, kostnadseffektiv och produkterna tar liten plats. Användningsområden inkluderar hushållsapplikationer, industriella applikationer och medicinteknisk utrustning. Watersprint har kontor på Medicon Village i Lund. 

 

 

 

 

Senaste nyheterna

2023-09-19

Camilla Bengtsson – Svart bälte i såväl karate som grafisk produktion

Hos RESCUE Intellitech arbetar Camilla med marknadsföring och kommunikation, där är hennes uppgift att med hjälp av…

Läs mer

2023-09-05

Sandberg Development fortsätter att satsa och växa på Jägersro i Malmö - Förvärvar fastighet från Wihlborgs Fastigheter AB

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development har haft Jägersro i Malmö som sin bas sedan 1980-talet. Här…

Läs mer

2023-07-10

Alexandra Persson – samlar på sig erfarenheter och nya perspektiv

Nya erfarenheter, kontaktnät och olika synsätt är nyckeln till utveckling – det är Alexandra Persson övertygad om. H…

Läs mer

2023-06-29

Sandberg Development blir största ägare i vattenteknikbolaget Watersprint

Det Malmöbaserade familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development blir största ägaren i vattenteknikbolaget Wat…

Läs mer

2023-06-27

Philip Sandberg – brygga mellan student- och näringslivet

Philip Sandberg har sommarjobbat på flera av dotterbolag i familjeföretaget Sandberg Development. Det gör honom perf…

Läs mer