2023-06-20

Johan Molander - Affärschefen som drivs av att få kunden att prenumerera på ren disk

Johan Molander (1)

Från den grafiska industrin till uthyrning av arbetskläder och vidare till diskmaskiner – Johan Molander räds inte för att testa nya branscher. På Nor:disk är hans främsta uppgift att göra prenumeration på diskmaskiner till en lika stor självklarhet som Spotify, Netflix och Storytel.

Efter att under närmare 8 år jobbat med produktutveckling och marknadsföring på det multinationella företaget Berendsen (nuvarande Elis) var det naturligt att inta rollen som CMO när tiden var mogen för att byta både arbetsplats och bransch. Trots att Johan Molander gör sitt blott femte år på Nor:disk, tidigare Granuldisk, har den 44-åriga Lommabon redan hunnit med tre olika roller inom företaget:

- Att jag hamnade på Nordisk var både en tillfällighet och ett aktivt val. Jag jobbade på Berendsens danska kontor som sedan flyttades till Paris när Berendsen förvärvades av Elis. Samtidigt kände jag att det var dags att byta bransch, testa något annat. Jag tror att det finns många fördelar med att komma utifrån med erfarenheter från en annan bransch samtidigt som att det är viktigt att vara ödmjuk för att man har massor att lära i början.

Johan Molander har idag lämnat rollen som CMO bakom sig och fokuserar numera helhjärtat på att utveckla företagets prenumerationserbjudande. En uppgift som är lättare sagt än gjort, för hur förändrar man egentligen ett traditionellt köp och sälj-beteende som utgjort normen för vårt sätt att handla i tusentals år?

- Tidigare har vi i princip sålt en diskmaskin, tackat för affären och gått vidare. Nu vill vi i stället paketera hela vår produkt i en tjänst vilket ger ett mervärde för både oss och kunden. Kunden ska inte behöva bry sig ett smack om sin diskmaskin och allt som krävs runt den för att fungera. Genom att betala en prenumeration står vi för löpande underhåll och optimering så att kockar kan fokusera på det de gör bäst – laga en supergod måltid!

Nor:disk grundades 1987 under namnet Granuldisk och tillhandahåller en unik patenterad granulat-teknik som rengör diskgodset snabbare och använder i genomsnitt 70% mindre vatten, energi och kemikalier än andra grovdiskmetoder. Sedan två år tillbaka diskar bolaget även med vatten-baserad teknik, utan granuler. Kunderna kommer från jordens alla hörn, från Umeå i norr till Singapore i Sydostasien.

Även fast kunderna är utspridda över hela världen har Nor:disk alltjämt sitt säte i Malmö. Detta innebär att Johan Molander kortat ner sin pendlingsträcka vilket i sin tur gör att han har mer tid över för sina fritidsintressen:

- Jag älskar att vara i skogen där jag antingen fotar, tar en löptur eller en sväng på min mountainbike. Jag är rätt nitisk när det gäller definitionen av en skog, alltför många gör ingen skillnad på skog och park. Skåne kryllar av vackra skogar där jag helst tar mig ut mot landsbygden, gärna i trakterna kring Genarp.

Om Johan Molander är nitisk vad gäller skillnaden på skog och park, är han desto mer överseende med att en diskmaskin kanske inte föder en omedelbar entusiasm hos alla kunder:

- Vi säljer en produkt som närmast kan beskrivas som ett nödvändigt ont för våra kunder. Utan rena tallrikar, bestick och grytor är det svårt att driva en verksamhet inom kök och servering vilket gör oss till en naturlig, ofrånkomlig, men dock en viktig part i det hela.Utmaningen för teamet och Johan Molander på enheten för ”Services” är därmed inte att sälja in diskmaskinens exceptionalitet. Det handlar snarare om att luckra upp köp-och sälj tänket och presentera kunden för en lösning med löpande underhåll, optimering och service.

- Kan man prenumerera på musik, ljudböcker och film, borde man rimligtvis kunna prenumerera på ren disk!

 

 

 

Senaste nyheterna

2024-07-03

Fredrik Nordmark – 34 år i hjärtat av Sandbergs Restaurang

Som den första heltidsanställde kocken har Fredrik Nordmark byggt upp den koncerngemensamma restaurangen på Sandberg…

Läs mer

2024-06-14

Marco Silanos – en man med en mission

På många sätt förkroppsligar Milanobon Marco Silanos det typiska för Italien. Livet kretsar kring familj, mat och vi…

Läs mer

2024-06-12

Sandberg Development gör ny inkubatorinvestering – nu i mjukvarubolaget RemotiveLabs

Som aktiv ägare i teknikdrivna bolag vill Sandberg Development bidra till innovation, tillväxt och samhällsnytta. Nu…

Läs mer

2024-06-05

Gabriella Larsson – Den nyfikna marknadschefen som brinner för samhällsnytta och lönsamma affärer

Ungefär 2,2 miljarder av jordens befolkning saknar tillgång till rent vatten, enligt UNICEF. Gabriella Larsson into…

Läs mer

2024-05-31

Gabriella Danielsson – Åter på Sandberg Development, nu som Commercial Director för GAIM

Efter flera år med de största varumärkena inom kosmetikbranschen, på outdoor-bolaget Thule och på Sveriges Exportråd…

Läs mer