2023-06-20

Johan Molander - Affärschefen som drivs av att få kunden att prenumerera på ren disk

Johan Molander (1)

Från den grafiska industrin till uthyrning av arbetskläder och vidare till diskmaskiner – Johan Molander räds inte för att testa nya branscher. På Nor:disk är hans främsta uppgift att göra prenumeration på diskmaskiner till en lika stor självklarhet som Spotify, Netflix och Storytel.

Efter att under närmare 8 år jobbat med produktutveckling och marknadsföring på det multinationella företaget Berendsen (nuvarande Elis) var det naturligt att inta rollen som CMO när tiden var mogen för att byta både arbetsplats och bransch. Trots att Johan Molander gör sitt blott femte år på Nor:disk, tidigare Granuldisk, har den 44-åriga Lommabon redan hunnit med tre olika roller inom företaget:

- Att jag hamnade på Nordisk var både en tillfällighet och ett aktivt val. Jag jobbade på Berendsens danska kontor som sedan flyttades till Paris när Berendsen förvärvades av Elis. Samtidigt kände jag att det var dags att byta bransch, testa något annat. Jag tror att det finns många fördelar med att komma utifrån med erfarenheter från en annan bransch samtidigt som att det är viktigt att vara ödmjuk för att man har massor att lära i början.

Johan Molander har idag lämnat rollen som CMO bakom sig och fokuserar numera helhjärtat på att utveckla företagets prenumerationserbjudande. En uppgift som är lättare sagt än gjort, för hur förändrar man egentligen ett traditionellt köp och sälj-beteende som utgjort normen för vårt sätt att handla i tusentals år?

- Tidigare har vi i princip sålt en diskmaskin, tackat för affären och gått vidare. Nu vill vi i stället paketera hela vår produkt i en tjänst vilket ger ett mervärde för både oss och kunden. Kunden ska inte behöva bry sig ett smack om sin diskmaskin och allt som krävs runt den för att fungera. Genom att betala en prenumeration står vi för löpande underhåll och optimering så att kockar kan fokusera på det de gör bäst – laga en supergod måltid!

Nor:disk grundades 1987 under namnet Granuldisk och tillhandahåller en unik patenterad granulat-teknik som rengör diskgodset snabbare och använder i genomsnitt 70% mindre vatten, energi och kemikalier än andra grovdiskmetoder. Sedan två år tillbaka diskar bolaget även med vatten-baserad teknik, utan granuler. Kunderna kommer från jordens alla hörn, från Umeå i norr till Singapore i Sydostasien.

Även fast kunderna är utspridda över hela världen har Nor:disk alltjämt sitt säte i Malmö. Detta innebär att Johan Molander kortat ner sin pendlingsträcka vilket i sin tur gör att han har mer tid över för sina fritidsintressen:

- Jag älskar att vara i skogen där jag antingen fotar, tar en löptur eller en sväng på min mountainbike. Jag är rätt nitisk när det gäller definitionen av en skog, alltför många gör ingen skillnad på skog och park. Skåne kryllar av vackra skogar där jag helst tar mig ut mot landsbygden, gärna i trakterna kring Genarp.

Om Johan Molander är nitisk vad gäller skillnaden på skog och park, är han desto mer överseende med att en diskmaskin kanske inte föder en omedelbar entusiasm hos alla kunder:

- Vi säljer en produkt som närmast kan beskrivas som ett nödvändigt ont för våra kunder. Utan rena tallrikar, bestick och grytor är det svårt att driva en verksamhet inom kök och servering vilket gör oss till en naturlig, ofrånkomlig, men dock en viktig part i det hela.Utmaningen för teamet och Johan Molander på enheten för ”Services” är därmed inte att sälja in diskmaskinens exceptionalitet. Det handlar snarare om att luckra upp köp-och sälj tänket och presentera kunden för en lösning med löpande underhåll, optimering och service.

- Kan man prenumerera på musik, ljudböcker och film, borde man rimligtvis kunna prenumerera på ren disk!

 

 

 

Senaste nyheterna

2024-04-11

Britt-Marie och Carina – Powerduon bakom kulisserna

I mars har Britt-Marie Weiefors arbetat som Executive Assistant på Sandberg Development i 24 år, och under året ska…

Läs mer

2024-03-20

Sandberg Development blir medlem i WIN Water

Vi på Sandberg Development har valt att engagera oss i WIN Water för att tydligt markera vårt fokus på vatten och va…

Läs mer

2024-03-15

Sandberg Developments 2023

När vi stänger böckerna för 2023 gör vi det med både stolthet och glädje. Omsättning och resultat har ökat för hela…

Läs mer

2024-02-09

Johnny Josefsson – Klättrar mot nya höjder och affärer

I rollen som Product Manager Services & IoT är det Johnny Josefsson som ansvarar för att driva Nordisk Clean Solutio…

Läs mer

2024-02-01

Sandberg Development utökar sin inkubator med investering i startupbolaget PluvioFlow

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovations- och teknikdrivna bol…

Läs mer