2024-07-03

Fredrik Nordmark – 34 år i hjärtat av Sandbergs Restaurang

Fredrik Nordmark

Som den första heltidsanställde kocken har Fredrik Nordmark byggt upp den koncerngemensamma restaurangen på Sandberg Development från grunden. Tillsammans med sina kollegor ser han till att alla bolagens medarbetare blir mätta och belåtna. Men nu är det snart dags att lägga kniven på hyllan.

- När jag började 1989 var det inte mer än 30-40 personer som åt i matsalen på ElektroSandberg. Även om mycket har hänt sedan dess är restaurangen fortfarande hjärtat i koncernen.

Till hösten går Fredrik i pension. Under hans tre decennier som kock har restaurang-verksamheten vuxit och idag rymmer lokalerna 250 sittande gäster. Numera är det sex personer som jobbar heltid i köket. Restaurangen serverar förmiddagsfika och lunch varje dag och ungefär två till tre gånger i månaden anordnas även representationsmiddagar.

- Det har varit roligt att se företagets utveckling under åren. Det är både spännande och stimulerande att få se alla dessa nya ansikten när man jobbar i restaurangen – alla är så trevliga. Men jag har svårt att känna igen alla nu måste jag erkänna, det är nog enklare för dem. Alla känner apan, eller hur?

Redan som barn tyckte Fredrik om att stå bredvid och se på när hans mamma lagade mat. Men det var först efter gymnasiet och lumpen som han bestämde sig för att börja på livsmedelsteknisk linje på Värnhemsskolan. Efter studierna blev det jobb på välkända restauranger i Malmö som Savoy, Nobel House och Margaretapaviljongen. En avstickare till Schweiz blev det också.    

- Jag blev rastlös efter att ha jobbat en tid i grillen på Savoy och började därför i köket på en restaurang i Savognin i Schweiz. Då kunde jag jobba samtidigt som jag åkte skidor och hade kul om dagarna.

Resor och framför allt skidåkning ligger Fredrik varmt om hjärtat, och det är något han hoppas på att få göra nu när han får mer ledig tid.

- Så länge knän och höfter håller!, skrattar Fredrik.

Det är mycket som händer i köket en helt vanlig dag. Fredrik tar emot leveranser av grönsaker, kött, fisk eller torrvaror, nästan samtidigt som han lagar och serverar i restaurangen. Varje vecka hjälps köksteamet åt att planera matsedeln. Om Fredrik får bestämma står husmanskost gärna på menyn.

- Kåldolmar, köttfärslimpa, kalops och fläsk med löksås är mina favoriter. Mina kollegor är väldigt duktiga på orientaliska rätter så vi är ett bra team. Vi hämtar mycket inspiration från kokböcker, TV-program och sen inspireras vi lite under semestrarna.

När Fredrik tittar tillbaka på sin tid på Sandberg Development kommer han framför allt att minnas alla jul- och sensommarfester som de fixat i restaurangen.

- Festerna var roliga att planera! Då hann jag inte delta i festligheterna eftersom vi i köket ju jobbade. Så jag är glad att jag har kunnat gå på några fester de sista åren. Vem vet, kanske jag får inbjudningar till fler i framtiden!

Senaste nyheterna

2015-11-19

Camurus börsnoteras

Camurus offentliggör börsintroduktion på Nasdaq Stockholm. Bolaget planerar att göra en nyemission som tillför bolag…

Läs mer

2015-11-05

Mazars SET företagspris 2015 till Sandberg Development

Den 3 november 2015 delade Mazars SET ut sitt företagspris till årets uthålliga företag 2015. Priset i år gick till…

Läs mer

2015-10-02

Ny CFO på Sandberg Development

Kent Bengtsson tillträdde den 25 augusti 2015 befattningen som CFO - Chief Financial Officer.

Läs mer

2015-09-17

GRANULDISK storsatsar - inviger ny produktionsanläggning i Malmö

GRANULDISK flyttade nyligen in i sin nya anläggning i Malmö. Bakgrund till storsatsningen är stark tillväxt i Sverig…

Läs mer

2015-06-22

GS Development byter namn till Sandberg Development AB

Efter ett omfattande varumärkesarbete byter GS Development namn till Sandberg Development AB. Arbetet initierades i…

Läs mer