2024-06-14

Marco Silanos – en man med en mission

Marco Silanos 2024

På många sätt förkroppsligar Milanobon Marco Silanos det typiska för Italien. Livet kretsar kring familj, mat och vin och han förlorar sig gärna i en god bok. Men det är inte allt. Marco är en man med en mission. Nu håller han på att förvandla diskmaskinstillverkaren Silanos till ett hybridföretag där uppdraget är att förena det bästa av Italien och Sverige.

Familjeföretaget Silanos grundades 1964 av Marcos far och är idag ledande på vattenbaserade kompakta diskmaskiner i Europa. Med drygt 100 medarbetare sker all tillverkning i Milano där produktionen i hög grad är robotiserad.

   - Min far är idag 92 år och en stor inspiration för mig. Även om jag har vuxit upp i företaget var det inte helt lätt att ta över. Världen var så annorlunda förr och de senaste åren med covid och annat har varit en utmaning för oss. Men vi är fortfarande ”alive and kicking”, säger Marco.

Marco inledde sin karriär på Silanos produktionsgolv. Efter ekonomiexamen, språkstudier i London och Paris och obligatorisk militärutbildning var det trots allt självklart för honom att gå vidare i familjeföretaget. Marco brinner särskilt för den kreativa fasen, speciellt hantverket att förvandla idéer till prototyper och nya produkter.

   - Närmare 90 procent av våra produkter går på export och vi har en otroligt lojal kundkrets där många med åren blivit våra vänner. Partnerskapet med Sandberg Development bygger på ett framgångsrikt samarbete och personliga relationer, säger Marco.

Silanos och Nordisk Clean Solutions inledde 2019 ett innovativt teknik-och utvecklingssamarbete som befästes i en strategisk allians 2023 med Nordisk Clean Solutions ägare Sandberg Development.

   - Att fördjupa vårt samarbete känns helt naturligt samtidigt som det gav oss helt nya möjligheter. Jag litar fullständigt på våra svenska kollegor och tillsammans är vi på gång att skapa ett fantastiskt hybridföretag, säger Marco.

I den nu pågående transformationen ska Silanos högteknologiska robotproduktion, tillverkningsförmåga och kundkännedom giftas ihop med svensk teknik- och designförmåga till en modern organisation. Fokus ligger på tillväxt och digitalisering.

   - Visst är det utmanande att vara i en förändringsfas och att lära sig att arbeta på nya sätt, men det är helt rätt riktning för bolaget. Trots att vi pratar olika språk förstår vi varandra och delar samma vision. Det är med stora förhoppningar om framtiden som vi nu skapar en helt ny familj, säger Marco.

Senaste nyheterna

2023-06-27

Philip Sandberg – brygga mellan student- och näringslivet

Philip Sandberg har sommarjobbat på flera av dotterbolag i familjeföretaget Sandberg Development. Det gör honom perf…

Läs mer

2023-06-20

Johan Molander - Affärschefen som drivs av att få kunden att prenumerera på ren disk

Från den grafiska industrin till uthyrning av arbetskläder och vidare till diskmaskiner – Johan Molander räds inte f…

Läs mer

2023-06-07

Sandberg Development startar egen inkubator - första bolaget in blir Xocchiali AB

Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag som genom aktivt ägande i innovations- och teknikdrivna bol…

Läs mer

2023-05-24

Sandberg Development gör sin första investering utanför Sverige - blir delägare i italienska diskmaskintillverkaren Silanos

Det Malmöbaserade familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development går in som ny ägare i det italienska familjeä…

Läs mer

2023-05-23

Sandberg Development Graduate Program - En unik start på din karriär!

Är du nyligen nyutexaminerad ingenjör som är ivrig att lära dig mer och utveckla dina personliga färdigheter?

Läs mer