2024-06-14

Marco Silanos – en man med en mission

Marco Silanos 2024

På många sätt förkroppsligar Milanobon Marco Silanos det typiska för Italien. Livet kretsar kring familj, mat och vin och han förlorar sig gärna i en god bok. Men det är inte allt. Marco är en man med en mission. Nu håller han på att förvandla diskmaskinstillverkaren Silanos till ett hybridföretag där uppdraget är att förena det bästa av Italien och Sverige.

Familjeföretaget Silanos grundades 1964 av Marcos far och är idag ledande på vattenbaserade kompakta diskmaskiner i Europa. Med drygt 100 medarbetare sker all tillverkning i Milano där produktionen i hög grad är robotiserad.

   - Min far är idag 92 år och en stor inspiration för mig. Även om jag har vuxit upp i företaget var det inte helt lätt att ta över. Världen var så annorlunda förr och de senaste åren med covid och annat har varit en utmaning för oss. Men vi är fortfarande ”alive and kicking”, säger Marco.

Marco inledde sin karriär på Silanos produktionsgolv. Efter ekonomiexamen, språkstudier i London och Paris och obligatorisk militärutbildning var det trots allt självklart för honom att gå vidare i familjeföretaget. Marco brinner särskilt för den kreativa fasen, speciellt hantverket att förvandla idéer till prototyper och nya produkter.

   - Närmare 90 procent av våra produkter går på export och vi har en otroligt lojal kundkrets där många med åren blivit våra vänner. Partnerskapet med Sandberg Development bygger på ett framgångsrikt samarbete och personliga relationer, säger Marco.

Silanos och Nordisk Clean Solutions inledde 2019 ett innovativt teknik-och utvecklingssamarbete som befästes i en strategisk allians 2023 med Nordisk Clean Solutions ägare Sandberg Development.

   - Att fördjupa vårt samarbete känns helt naturligt samtidigt som det gav oss helt nya möjligheter. Jag litar fullständigt på våra svenska kollegor och tillsammans är vi på gång att skapa ett fantastiskt hybridföretag, säger Marco.

I den nu pågående transformationen ska Silanos högteknologiska robotproduktion, tillverkningsförmåga och kundkännedom giftas ihop med svensk teknik- och designförmåga till en modern organisation. Fokus ligger på tillväxt och digitalisering.

   - Visst är det utmanande att vara i en förändringsfas och att lära sig att arbeta på nya sätt, men det är helt rätt riktning för bolaget. Trots att vi pratar olika språk förstår vi varandra och delar samma vision. Det är med stora förhoppningar om framtiden som vi nu skapar en helt ny familj, säger Marco.

Senaste nyheterna

2023-02-10

Donation till UNICEF till stöd för deras arbete med att hjälpa jordbävningens offer i Turkiet och Syrien

Sandberg Development har lämnat en större donation till UNICEF för att stötta dem i deras arbete att hjälpa barn och…

Läs mer

2022-12-12

Sandberg Development investerar i COT - Clean Oil Technology AB (publ)

Genom en riktad nyemission blir familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development ny ägare i Ljungbybaserade COT…

Läs mer

2022-12-05

ISEC har rekryterat en ny VD - Fredrik Sjöholm - som efterträder Martin Warenholt, som slutade för några månader sedan.

Fredrik Sjöholm är sedan 2016 Vice President, Sales på Precise Biometrics i Lund och har en lång bakgrund inom inter…

Läs mer

2022-11-25

SWATAB blir ett helägt dotterbolag till Sandberg Development

Sandberg Development investerade 2018 i vattenteknikbolaget SWATAB. Nu förvärvar Sandberg Development resterande akt…

Läs mer

2022-11-10

Camurus delårsrapport för tredje kvartalet 2022.

Camurus delårsrapport för tredje kvartalet 2022 publicerades idag och rapporten visar att detta kvartal var Camurus…

Läs mer